LISTA ZAKUPÓW:
* 6 jajek
* 1 szkl + 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
* 1 szkl mąki pszennej
* 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenie
* różnokolorowe galaretki (4op. + min. 1 cytrynowa) - jeśli chcemy mieć jednokolorowe ciasto możemy kupić 4 op. np. truskawkowej galaretki + jedną cytrynową do masy
* żelatyna
* 1 szkl cukru pudru
* 500ml + 250 ml śmietanki 30%
* gęsty jogurt naturalny lub śmietana 18%
* małe opakowanie sera Mascarpone
* puszka ananasa lub brzoskwiń
* kolorowa posypka
* dżem porzeczkowy
Widoczny na torcie opłatek możemy kupić w cukierni. Na opłatku może być umieszczona dowolna grafika/zdjęcie - koszt takiej usługi to 10-15zł. Ewentualnie górę ciasta można ozdobić owocami :)
* 1 szkl + 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
* 1 szkl mąki pszennej
* 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenie
* różnokolorowe galaretki (4op. + min. 1 cytrynowa) - jeśli chcemy mieć jednokolorowe ciasto możemy kupić 4 op. np. truskawkowej galaretki + jedną cytrynową do masy
* żelatyna
* 1 szkl cukru pudru
* 500ml + 250 ml śmietanki 30%
* gęsty jogurt naturalny lub śmietana 18%
* małe opakowanie sera Mascarpone
* puszka ananasa lub brzoskwiń
* kolorowa posypka
* dżem porzeczkowy
Widoczny na torcie opłatek możemy kupić w cukierni. Na opłatku może być umieszczona dowolna grafika/zdjęcie - koszt takiej usługi to 10-15zł. Ewentualnie górę ciasta można ozdobić owocami :)
MASA GALARETKOWA:
* 3-4 dowolne, różne galaretki (każdą rozpuszczamy w 2 szklankach wody, do każdej dodajemy odrobinę żelatyny. Warto zrobić je kilka godzin wcześniej, żeby miały czas stężeć.)
* dodatkowa 1 galaretka cytrynowa
* 500ml śmietanki 30%
* 1szkl cukru pudru
* 2 + 1/2 łyżeczki żelatyny
* opakowanie gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
* 2 + 1/2 łyżeczki żelatyny
* opakowanie gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
Przygotowane wcześniej galaretki kroimy w kostkę (nie musi być równa).
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Cytrynową galaretkę z 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, studzimy i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i tężejącą cytrynową galaretkę, miksujemy. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i znowu miksujemy.
Pokrojoną galaretkę dodajemy do masy i mieszamy (NIE MIKSUJEMY).
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Cytrynową galaretkę z 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, studzimy i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i tężejącą cytrynową galaretkę, miksujemy. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i znowu miksujemy.
Pokrojoną galaretkę dodajemy do masy i mieszamy (NIE MIKSUJEMY).
MASA ŚMIETANKOWA:
* 250ml śmietanki 30%
* małe opakowanie sera mascarpone (200-250g)
* 3 czubate łyżki drobnego cukru do wypieków
+ puszka ananasa lub brzoskwiń
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (1-2h).
Po wyjęciu z lodówki zaczynamy ubijać od najniższych obrotów, co chwilę zwiększając, dochodząc do najwyższego obrotu. Ubijamy 3-4 minuty, do uzyskania odpowiedniej konsystencji (sztywna, nie rozlewająca się). Krem dzielimy na pół.
Owoc(e) kroimy w drobną kostkę, odsączamy i dodajemy do jednej połowy kremu. Drugą połową odstawiamy.
* małe opakowanie sera mascarpone (200-250g)
* 3 czubate łyżki drobnego cukru do wypieków
+ puszka ananasa lub brzoskwiń
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (1-2h).
Po wyjęciu z lodówki zaczynamy ubijać od najniższych obrotów, co chwilę zwiększając, dochodząc do najwyższego obrotu. Ubijamy 3-4 minuty, do uzyskania odpowiedniej konsystencji (sztywna, nie rozlewająca się). Krem dzielimy na pół.
Owoc(e) kroimy w drobną kostkę, odsączamy i dodajemy do jednej połowy kremu. Drugą połową odstawiamy.
~~~~~~~~~~~~~~
Biszkopt kroimy na 4 części. Pierwszą kładziemy na paterę, smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy część masy galaretkowej (nie koniecznie musi to być połowa). Następnie kładziemy drugi biszkopt i delikatnie nasączamy. Ja rozpuściłam 2 łyżki (dowolnej) galaretki w 1/2 szklanki wody, jednak można to zrobić pozostałym z owoców sokiem. Na to wykładamy masę śmietankową z owocami i kolejny biszkopt, który smarujemy dżemem. Wykładamy drugą porcję masy galaretkowej i ostatni biszkopt. Delikatnie nasączamy. Całość z góry i po bokach smarujemy pozostałym kremem śmietankowym. Ja zostawiłam go sobie za mało, dlatego boki nie są dokładnie zakryte. Wyżej dałam Wam przepis na zwiększoną porcję, więc połowa kremu w zupełności wystarczy. Boki obsypujemy kolorową posypką.
Na górę nakładamy opłatek, delikatnie dociskamy do ciasta, a wokół rozprowadzamy pozostałą masę galaretkową. Zamiennie można posmarowaną kremem górę udekorować owocami lub obsypać posypką. W sklepach znajdziecie również sporo słodkich dekoracji, które mogą Wam się przydać.
Jeśli zostało Wam jeszcze trochę masy galaretkowej możecie ją przełożyć do małego pojemnika i włożyć do lodówki. Po stężeniu powstanie a'la jogurtowiec, który można podać do kawy w formie ciasta.
Jeśli chcielibyście, żeby przepisy były dostępne również w wersji pdf (do pobrania) - czekam na Wasze komentarze :)






1 komentarze
Piękna!
OdpowiedzUsuń