
SKŁADNIKI:
* 500-600 ml śmietanki 30% (kremówka)
* duża śmietana 18%
* cukier puder (3-4 łyżki)
* 3-4 galaretki kolorowe + 1 cytrynowa dodatkowo
* 5 łyżeczek żelatyny
* wrzątek
PRZYGOTOWANIE:
Kolorowe galaretki przygotować dzień wcześniej. Do każdej dodać łyżeczkę żelatyny, i zalać wrzątkiem (450-550ml). Ostudzić i wstawić do lodówki. Gotowe galaretki pokroić w "kostkę".
Czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Galaretkę cytrynową zalać wrzątkiem (250-300ml) i zostawić póki nie stężeje (ma być na wpół "lejąca się"). Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder i śmietanę. Masę wymieszać i dodać ostudzoną żelatynę oraz tężejącą cytrynową galaretkę. Zmiksować.
Do gotowej masy wsypać pokrojoną w kostkę galaretkę, wymieszać i całość wylać na blachę (keksówkę).
Odstawić do lodówki, póki nie stężeje.
Jeśli chcecie dostać przepisy w formie ebooka zaobserwujcie bloga i komentujcie wpisy.
Smacznego!
* 500-600 ml śmietanki 30% (kremówka)
* duża śmietana 18%
* cukier puder (3-4 łyżki)
* 3-4 galaretki kolorowe + 1 cytrynowa dodatkowo
* 5 łyżeczek żelatyny
* wrzątek
PRZYGOTOWANIE:
Kolorowe galaretki przygotować dzień wcześniej. Do każdej dodać łyżeczkę żelatyny, i zalać wrzątkiem (450-550ml). Ostudzić i wstawić do lodówki. Gotowe galaretki pokroić w "kostkę".
Czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Galaretkę cytrynową zalać wrzątkiem (250-300ml) i zostawić póki nie stężeje (ma być na wpół "lejąca się"). Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder i śmietanę. Masę wymieszać i dodać ostudzoną żelatynę oraz tężejącą cytrynową galaretkę. Zmiksować.
Do gotowej masy wsypać pokrojoną w kostkę galaretkę, wymieszać i całość wylać na blachę (keksówkę).
Odstawić do lodówki, póki nie stężeje.
Jeśli chcecie dostać przepisy w formie ebooka zaobserwujcie bloga i komentujcie wpisy.
Smacznego!


1 komentarze
Smakowicie wygląda. W sam raz na lato.
OdpowiedzUsuń