Truskawkowe pole

By Miliony książek, miliony pomysłów - 19:24









SKŁADNIKI:* 450 gram mrożonego szpinaku
* 1,5 szkl. cukru
* 4 jajka
* 2,5 szkl. mąki krupczatki
* 350 ml oleju
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 różnokolorowe galaretki + 1 cytrynowa
* 350 ml śmietany 30% (kremówki)
* duża śmietana 18%
* 5 łyżek cukru pudru
* 4 łyżeczki żelatyny
* truskawki do ozdoby
UWAGA: 2 kolorowe galaretki możemy przygotować dzień wcześniej, żeby zdążyły stężeć.

PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Rozmrożony szpinak odparowujemy z wody na suchej patelni. Jajka ubijamy z cukrem, nie przestając miksować dodajemy powoli olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ostudzony szpinak. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę  i pieczemy w nagrzanym do 180stopni piekarniku, około 35-40 minut (do "suchego patyczka").

Biszkopt wyciągamy i studzimy. Z chłodnego biszkoptu odkrawamy górę i kruszymy ją do osobnej miski.

Dwie kolorowe galaretki(+po 1 łyżeczce żelatyny) rozpuszczamy w 350ml wrzątku każda. Studzimy i wstawiamy do stężenia. Następnie kroimy na kostkę. 

MASA:

Galaretkę cytrynową zalewamy szklanką wody i zostawiamy do wystygnięcia (ma być tężejąca, półpłynna).
Żelatynę (2 łyżeczki płaskie) rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie cały czas mieszając dodajemy śmietanę 18%, zimną żelatynę i półpłynną cytrynową galaretkę. Miksujemy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką. 

Całość wykładamy na biszkopt i obficie posypujemy skruszonym biszkoptem.  Na wierzch układamy pokrojone w baski lub na ósemki truskawki :)




Jeśli chcielibyście dostać ebooka z przepisami zostawcie komentarz.

  • Udostepnij:

Podobne Posty

2 komentarze