Sałatka z brokułem, jajkiem i sosem czosnkowym

By Miliony książek, miliony pomysłów - 23:56




SKŁADNIKI:
* brokuł
* 7 jajek
* mini pomidorki
* feta
* czerwona papryka

SOS CZOSNKOWY:
* 1 łyżka majonezu
* 1 łyżka śmietany 18%
* 1 łyżka jogurtu naturalnego
* 1-2 ząbki czosnku
* trochę soli, cukru, pieprzu
* łyżeczka suszonej natki pietruszki



PRZYGOTOWANIE:

Składniki na sos czosnkowy w odpowiedniej proporcji mieszamy w jednym pojemniku, doprawiamy do ewentualnego smaku i wstawiamy do lodówki.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
Brokuł kroimy na różyczki, gotujemy "al dente" i studzimy na druszlaku.

Na półmisku układamy ostudzony brokuł, jajka kroimy na 4 lub 6 (jak wolimy) i układamy na wierzchu. Na to dajemy pokrojone na "czwórki" pomidorki oraz paprykę (kroimy ją w małe paski). Całość posypujemy pokrojoną w kosteczkę fetą.


Obficie polewamy sosem czosnkowym tuż przed wyłożeniem na stół :)





Jeśli chcecie zobaczyć moje przepisy w formie ebooka, zachęcam do obserwacji bloga i aktywności (również na fb) :)

  • Udostepnij:

Podobne Posty

1 komentarze

  1. Ja daję brokuł, ser feta i pierś. Całość polewam sosem czosnkowym i posypuję ziarnami słonecznika :) prosta i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń