SKŁADNIKI:* 450 gram mrożonego szpinaku
* 1,5 szkl. cukru
* 4 jajka
* 2,5 szkl. mąki krupczatki
* 350 ml oleju
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 różnokolorowe galaretki + 1 cytrynowa
* 350 ml śmietany 30% (kremówki)
* duża śmietana 18%
* 5 łyżek cukru pudru
* 4 łyżeczki żelatyny
* truskawki do ozdoby
* 1,5 szkl. cukru
* 4 jajka
* 2,5 szkl. mąki krupczatki
* 350 ml oleju
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 różnokolorowe galaretki + 1 cytrynowa
* 350 ml śmietany 30% (kremówki)
* duża śmietana 18%
* 5 łyżek cukru pudru
* 4 łyżeczki żelatyny
* truskawki do ozdoby
UWAGA: 2 kolorowe galaretki możemy przygotować dzień wcześniej, żeby zdążyły stężeć.
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Rozmrożony szpinak odparowujemy z wody na suchej patelni. Jajka ubijamy z cukrem, nie przestając miksować dodajemy powoli olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ostudzony szpinak. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 180stopni piekarniku, około 35-40 minut (do "suchego patyczka").
Biszkopt wyciągamy i studzimy. Z chłodnego biszkoptu odkrawamy górę i kruszymy ją do osobnej miski.
Dwie kolorowe galaretki(+po 1 łyżeczce żelatyny) rozpuszczamy w 350ml wrzątku każda. Studzimy i wstawiamy do stężenia. Następnie kroimy na kostkę.
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Rozmrożony szpinak odparowujemy z wody na suchej patelni. Jajka ubijamy z cukrem, nie przestając miksować dodajemy powoli olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ostudzony szpinak. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 180stopni piekarniku, około 35-40 minut (do "suchego patyczka").
Biszkopt wyciągamy i studzimy. Z chłodnego biszkoptu odkrawamy górę i kruszymy ją do osobnej miski.
Dwie kolorowe galaretki(+po 1 łyżeczce żelatyny) rozpuszczamy w 350ml wrzątku każda. Studzimy i wstawiamy do stężenia. Następnie kroimy na kostkę.
MASA:
Galaretkę cytrynową zalewamy szklanką wody i zostawiamy do wystygnięcia (ma być tężejąca, półpłynna).
Żelatynę (2 łyżeczki płaskie) rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy.
Galaretkę cytrynową zalewamy szklanką wody i zostawiamy do wystygnięcia (ma być tężejąca, półpłynna).
Żelatynę (2 łyżeczki płaskie) rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie cały czas mieszając dodajemy śmietanę 18%, zimną żelatynę i półpłynną cytrynową galaretkę. Miksujemy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Całość wykładamy na biszkopt i obficie posypujemy skruszonym biszkoptem. Na wierzch układamy pokrojone w baski lub na ósemki truskawki :)
Jeśli chcielibyście dostać ebooka z przepisami zostawcie komentarz.
Jeśli chcielibyście dostać ebooka z przepisami zostawcie komentarz.





2 komentarze
Prezentuje się pięknie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuń